MIDDEN - DELFLAND

Schipluiden bezet door Fransen

Zo opende het Schipluidense Zomerfeest 2001. We waren beland in het jaar 1813, de tijd van de overheersing van Napoleon.  Nederlanders, Duitsers, Belgen, Engelsen voeren per schuit naar de Vlaardingsekade. Eenmaal aan wal trokken zij in de richting van het door de Fransen bezette gemeentehuis. Onderweg werden nog wat extra manschappen uit huizen geronseld. 

Zie ook:

De strijd barstte pas echt los op de Keenenburgweg. Er werd heen en weer geschoten. Het aantal gewonden is vooralsnog onbekend. 

Onder aanvoering van maarschalk Van Bijsterveldt tot Vliegenthart werd een bestorming van het Gemeentehuis uitgevoerd. Helaas zonder succes. Aangezien de nacht inviel heeft het geallieerde leger zijn bivak opgeslagen op het nabijgelegen ijsbaanterrein. De echte strijd zou zondag pas echt losbarsten. Men spreekt over de Slag van Zouteveen.


Geallieerden onder aanvoering van Van Bijsterveldt tot Vliegenthart


De Fransen slaan terug bij de aanval op het gemeentehuis

Diverse winkels in het dorp kregen het de volgende ochtend wel even zwaar te verduren toen een groep soldaten en geronselde huurlingen een overval pleegden om aan brood en groente te komen.

Het bivak van de legers was het hele weekend op de 'ijsbaan' te bezoeken. De NAN (de Napoleontische Associatie der Nederlanden) zorgde daar voor een flink spektakel tijdens de strijd om Zouteveen op de zondag.


Reveille op zaterdagochtend


Exercitie als voorbereiding op de strijd

Op de zaterdagmiddag waren er verder nog wat schermutselingen tussen de Fransen en geallieerden op het (ijsbaan)slagveld.

 

Ook tijdens het wagenspel, later op de middag, was er een (kleine) onenigheid over een bontjas. Toneelvereniging VAT75 voerde een toneelstuk uit voor een volle Zomerfeest tribune.

Het Zomerfeest Schipluiden wordt/werd dit jaar voor de 30ste keer gehouden.

23 december 2013