Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

"De Zeven Gaten" en "De Timmerwerf"

Op 19 mei ging de excursie van de vereniging "Oud Schipluiden" met twee boten, Westlanders, naar "de Zeven gaten", bij het uiterste puntje Schipluiden aan de grens van De Lier en Naaldwijk, en naar museum "De Timmerwerf" in De Lier.

Met de routekaart en de beschrijving van beziens- en wetenswaardigheden op zak kan de reis beginnen. Startpunt is het benzinestation in Schipluiden. We varen een klein stukje richting Vlaardingen over de Vlaardingsevaart. Dit levert al meteen een mooi gezicht op molen Korpershoek op.

Vóór de molen rechtsaf, onder de Korpershoeksebrug, de Zijde op. Het eerste, rechte deel van de Zijde is gegraven, het bochtige deel daarna was ooit onderdeel van de Lee. Dan rechtsaf over de Groeneveldsche- of Monstersewatering (gegraven rond 1200). Even na de brug "De Hoge Heul" (waar de Woudseweg overheen gaat) staat rechts een achtkantige woning, waar vóór 1924, de Oude Woudse (water)molen stond (ook Hoge Heul genoemd). Wat verder links staat de fraaie Groeneveldse (water)molen zijn werk te doen.

In de Groeneveldsepolder lag vroeger het kasteeltje Groeneveld, gebouwd tussen 1250-1260. In 1420 is het verwoest. De sloot die ooit aansloot op de kasteelgracht is er nog. Nu staat daar de boerderij Groeneveld, een herbouw van de in 1979 verbrande eeuwenoude boerenwoning.

Linksaf gaan de boten de Zweth op, die daar vlak langs de veilingroute (N222) naar de bloemenveiling van Naaldwijk loopt. De aankondiging van de langste bloemenbak ter wereld, 2,6 kilometer lang, haalde onlangs het Guiness Book of Records. Een paar meter van deze bak is op de voorgrond net te zien.

Na ongeveer 500 meter varen op de Zweth komen we langs de plaats, links, waar in de 17e eeuw een boerderij met de naam "De Lage Woning" lag. Deze boerderij is door de katholieken een tijd gebruikt als schuilkerk. Er is niets meer zichtbaar van deze boerderij.

Weer een kilometer verder, op het uiterste stukje Schipluiden, liggen "De Zeven Gaten", de overblijfselen van de twee buitenplaatsen de Zwethburgh en Hofzicht. Hier wordt een bezoek gebracht. De Zwethburgh is nu een partycentrum. Hofzicht, iets verder, kreeg de naam omdat het schitterend uitkeek op de stadhouderlijke hof van Honselersdijk.


Twee van de "zeven gaten".

Alleen het tuinmanshuis is nog bewaard gebleven. De Zeven Gaten zijn zeven evenwijdige sloten met (buiten)dijks land tussen de Kromme Zweth en de Zwethweg. Door afsluiting van de Lee is dit gebied moerassig gebleven. Oude papieren tonen aan dat hier al in 1565 rijshout stond. Ook tegenwoordig staan er nog elzen en wilgen langs enkele sloten. Het gebied heeft zich ontwikkelt tot een uniek natuurgebiedje met talrijke planten- en dierensoorten.

Het einddoel is het Museum "De Timmerwerf" met ernaast de Theeschenkerij "De Bongaard" in De Lier. Het laatste stuk varen gaat over de Lee, waarnaar De Lier is vernoemd. Het museum "De Timmerwerf" bestaat uit een zeventiende eeuwse timmermanswerkplaats die in 1998 is gerestaureerd. Het is een officieel rijksmonument is. Het woonhuis, de keuken en woonkamer met bedsteden zijn ingericht in de stijl van ca. 1900. In de werkplaats is een grote verzameling oude gereedschappen te zien. De naam van de Theeschenkerij, achter het museum,  komt van de familie Bongaards, die jarenlang eigenaar was van de Timmerwerf. Ook was er ooit een boomgaard. De Lier heeft iets met thee! Naast thee worden er gelukkig ook andere dranken geschonken.


Van de keuken, woonkamer...


...naar de werkplaats...met de uitleg.

De terugvaart leidt langs één van de overgebleven 2e wereldoorlog bunkers, waar toen een luchtafweergeschut was. Dit is het einde van een bijzonder interessante middag.

22 april 2024