Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Westlandse Molendag

Voor de achtste keer organiseerden de Westlandse molenaars op 30 juni 2001 deze dag. Met de fietskaart voor vijf gulden kun je zelf je tocht bepalen. Al bij vijf stempels ontvang je het herinneringstegeltje. Voor wie alle molens wil bezoeken, en de dertien stempels bemachtigen, is dat toch een stevige fietstocht. Het weer was dit jaar wel perfect, maar toch... Zo'n tocht brengt je dan bijvoorbeeld van Schipluiden naar Maasland/Maasluis, Hoek van Holland, Monster, Loosduinen, Rijswijk, Delft, Wateringen, en terug naar Schipluiden. Veel van de molens waren in bedrijf en ook van binnen te bezichtigen.

Molen Korpershoek, in Schipluiden, is een korenmolen (links boven). Het is de enige achtkantige grondzeiler van het Westland. In 1945 is de voorganger van deze molen afgebrand. Later is hij met behulp van een uit 1772 stammende korenmolen uit Leimuiden herbouwd en in 1951 in gebruik genomen. Molenaar van Leeuwen heeft de molen nog zeer regelmatig in bedrijf.

Langs de Monsterwatering staat de Groeneveldsemolen te pronken. Deze gerestaureerde watermolen, in eigendom van het Hoogheemraadschap van Delfland, helpt bij grote wateroverlast mee de Groeneveldsepolder te bemalen. De molen drijft een enorm schoepenrad aan dat het water uit de polder omhoog brengt op boezemniveau. In de molen is ook een elektrische aandrijving aanwezig bij gebrek aan wind. Het kleine huisje, links naast de molen, huist het automatische elektrische gemaal van de polder. Rechts naast de molen de woning van de molenaar. Vroeger was de molen zelf ook bewoond. Iets van deze sfeer is terug te vinden in een woon- en slaapkamer ingericht als weleer.


Een kijkje bij het schoepenrad.


Een aparte sensatie vanuit de molenkap.

Een wat "vreemde eend" op de molendag is het particuliere gereedschapmuseum van De Vette langs de Gaag. Het zijn geen molens, maar oude dieselmotoren die daar staan te draaien. Motoren als hier rechts werden vroeger gebruikt om allerlei machines aan te drijven met vaak lederen banden. Wat naar achter op het erf staan in een loods nog veel meer oude toestellen, waaronder een aantal waterpompen. De oude karnemolen, vooraan bevat een grote collectie handgereedschappen.

21 april 2024