MIDDEN - DELFLAND

Eerste Delflandrace Schipluiden-Maasland - verslag 

15 & 16 september 2001. Voor velen heeft de naam Trekvliet (ook Noordvliet geheten) nu een extra betekenis: die van heel hard werken en zweten, en soms aan lager wal raken. Er gebeurde van alles tijdens de eerste dag van de Midden-Delfland zeilrace op zaterdag 15 september met oude zeilende platbodems. Deze werden vroeger gebruikt als vrachtschip in het Westland of soortgelijke waterrijke omgevingen. 

Zoals de route laat zien, was de start onder de Paardenbrug in Schipluiden, dan over de Vlaardingsevaart en bij het Zouteveense gemaal rechts af de Trekvliet op richting Maasland

Kort voor de start motiveerde Flip van der Eijk waarom het bestuur besloot de activiteit door te laten gaan na de vreselijke gebeurtenissen van afgelopen dinsdag in New York. Europa en Schipluiden rouwde op vrijdag 14 september mee om de slachtoffers. 

Burgemeester Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart "schoot" de eerste boot weg. De twaalf boten startten met tussenposen van twee minuten. Pas ná de Trambrug kon pas echt gezeild worden tot aan de Trekvliet.

De Trekvliet naar Maasland deed zijn naam eer aan! Doordat de wind vrijwel volledig tegen was op dit water betekende dit voor de bemanning: jagen met een jaaglijn of bomen met de boom. De bemanning, bestaande uit sponsors van dit evenement en hun familie, bekenden of collega's wisten toen pas waar ze voor uitgenodigd waren!!! Ongeveer vier kilometer is het naar Maasland. Behoorlijk uitgeput kwamen zij aan bij het keerpunt.
In Maasland werd bij "De Veiling" precies een half uur gerust, waarna de terugvaart begon, nu via de Trekvliet en Boonervliet, dan linksaf de Vlaardingsevaart op en terug naar Schipluiden om te finishen onder the Paardenbrug. Een geluk was dat de wind niet was gedraaid, dus heerlijk zeilen. De jury hield alles nauwlettend in de gaten: de start en finishtijden en of er niet gesmokkeld werd door even op de motor te gaan.


Aan lager wal geraakt

Er was heel duidelijk een groot verschil in "zeemanskunst" te zien: Enkele boten belandden in de rietkragen van de Vlietlanden langs de Trekvliet, net na de rechtse bocht vanaf de Vlaardingsevaart: "aan lager wal" dus. Ze kwamen met grote moeite (of stiekem op de motor) los. Af en toe raakte een treklijn verstrikt in een boom of brak een "boom" bij onvakkundig afzetten. Zo gebeurde het dat de "ondernemers" met veel bravoure de "gemeenteboot" inhaalde. Even later kwamen ze zelf in grote moeilijkheden. De Zomerfeestboot, als laatste binnenkomend, had misschien toch wat meer moeten oefenen. 

Het verschil in vakmanschap werd pas echt duidelijk bij aankomst in Schipluiden: er was een enorm gat geslagen tussen nummer één (de Antonius) en twéé.

Wat het weer aangaat, dit was prachtig: een behoorlijke wind en schitterende luchten, wat goed te zien is op de foto's op deze pagina.

 


Vuur!!!

Het weer op de zondag was een flink stuk ruiger en natter. Nu kwamen de vakmannen en vrouwen aan de beurt. De schippers konden met hun eigen bemanning het vak laten zien. En heel fanatiek gingen ze er tegen aan. Alle boten werden weggeschoten door drie leden van het 7e bataljon infanterie. De naar noord-west draaiende wind zorgde voor een heel andere race. Veel boten gingen al vanaf de start onder zeil (bij de Trambrug moest dat natuurlijk weer even naar beneden). De route tot de Foppeplas, en om de boeien ging perfect met deze wind. Vóór het jachthuis werd pauze gehouden. 


vergeten!


Op weg naar de Boonervliet

De terugweg over de Boonervliet ging (wat de wind betreft) ook nog goed. Eenmaal aangekomen op de Vlaardingsevaart bleek de wind pal tegen te zijn. Jagen dus! Drie of vier leden van de bemanning gingen aan de jaaglijn. Toeschouwers in een gemotoriseerde westlander voer ze voorbij met uiteraard een aanmoedigingsroep. De af en toe felle regenbuien maakte dit een evenement om niet snel te vergeten. 


Tegenwind...

Eenmaal aan de finish was de pijn weer snel vergeten. Café Sport deed goede zaken! 

De Antonius, als laatste gestart (vanwege winst op zaterdag) kwam nu ook als eerste binnen. De burgemeester overhandigde de mooie door keramiste Tineke van Gils vervaardigde beker aan de schipper van deze boot.

Bekijk ook de Zeil Galerij... even naar beneden scrollen.

Wedstrijdresultaten zeilwedstrijd met historische vrachtschepen

zaterdag 15 september 2001

Startplaats

Schipper

schip type

naam

opm.

sponsor

plaats

9

K. Persoon

Westlander

Antonius

 

Dick Guliker

1

1

P. de Jong

Westlander

Ouwe Liefde

 

Gebr. Van Mierlo

2

6

P. Barendse

Westlander

Tijdgeest

 

Bakkerij Holtkamp

3

5

A. Kroes

Westlander

Onderneming

 

Kleijweg Bedr. Aut.

4

8

A. Persoon

Westlander

Jozephina

 

Post-Kogeko 1

5

10

J. Weidema

Westlander

Gantel

 

Renaud & Wolf

6

12

E. Vreugdenhil

Westlander

Vaerdigheijt

 

PRC Verschoor

7

3

T. Gerritsen

Drieling

Marie

 

Jan Schrama

8

7

P. v/d Engel

Westlander

Twee Gebroeders

 

Gem. Schipluiden

9

2

M. v/der Scheer

Westlander

Blauwe Beer

 

D. van den Berg

10

4

G.W. Versloot

Westlander

Nieuwe Vaart

*1

Zomerfeesten

11

11

J.R.W. Scheffers

Westlander

Môge

*

Post-Kogeko 2

12

* Uitgevallen materiaalpech, *1 90 sec. straftijd ivm te vroeg vertrekken vanuit maasland.

zondag 16 september 2001

startplaats

Schipper

schip type

naam

opm.

eindplaats

12

K. Persoon

Westlander

Antonius

 

1

10

P. Barendse

Westlander

Tijdgeest

 

2

11

P. de Jong

Westlander

Ouwe Liefde

 

3

8

A. Persoon

Westlander

Jozephina

 

4

6

E. Vreugdenhil

Westlander

Vaerdigheijt

 

5

9

A. Kroes

Westlander

Onderneming

 

5

3

M. v/der Scheer

Westlander

Blauwe Beer

 

6

5

T. Gerritsen

Drieling

Marie

 

6

4

P. v/d Engel

Westlander

Twee Gebroeders

 

7

1

J.R.W. Scheffers

Westlander

Môge

*

 

2

G.W. Versloot

Westlander

Nieuwe Vaart

*1

 

7

J. Weidema

Westlander

Gantel

*2

 

* Uitgevallen materiaalpech,  *1 Materiaalpech,  *2 Materiaalpech.


Van Schipluiden naar Maasland en weer terug - aankondiging

De platbodems die meedoen aan de wedstrijd - meest Westlanders of Kagenaars - zijn schuitjes van deze streek en vooral in Schipluiden en omgeving hebben er veel gevaren. Ze bestaan in verschillende afmetingen, variërend van 11 tot 18 meter, al naar gelang wat er mee vervoerd moest worden. De kleinere schuitjes werden meestal gebruikt om in de eigen regio een paar ton kolen, zand of mest voor boer of tuinder te vervoeren. Met de grotere schepen werd veevoeder gevaren. 

Men haalde dan wel vrachten van 25 ton pulp bij de suikerfabriek in Puttershoek. En dat ging gewoon onder zeil over de Nieuwe Maas. Sommige schippers overnachtten op hun schuit, want achterop staat een klein roefje waarin geslapen kan worden. Maar de meeste van deze schippers kwamen - al werd het vaak laat - altijd 's-avonds naar huis. De meeste boten zijn gebouwd zo rond 1900 en hebben vroeger gezeild met hun vracht. Kon er niet op de wind gevaren worden, dan ging men bomen of jagen (boot voort trekken met een touw vanaf de kant).

De Midden-Delfland Race gebeurt ook op deze manier: er mag dus geen motor bij gebruikt worden. In sommige van die schepen is hij er wel ingebouwd maar die gaat 'op slot'.

De route

Op zaterdag wordt er om 14.00 uur gestart in Schipluiden en gaan de zeilschepen via de Vlaardingervaart en de Trekvliet naar Maasland. Het keerpunt van de wedstrijd is bij Partycentrum De Veiling aan de Oude Veiling. Daar worden de schepen om ongeveer 15.00 uur afgetoeterd voor het eerste deel van de dag en wordt een half uur rust gehouden. Bij de oude veiling kunt u de schepen en hun bemanning rustig bekijken. Ieder schip zal een halfuur blijven liggen en het zal best wel een uur duren voor het laatste schip weer vertrokken is. U kunt rustig rondkijken of even genieten van een consumptie op het terras. Na een half uur gaat het eerste schip weer van start voor de terugtocht via de Trekvliet, Boonervliet, langs Café Vlietzicht en de Vlaardingervaart. Al zeilend, bomend of jagend zal het zo snel mogelijk proberen Schipluiden te bereiken. U kunt ook onderweg kijken hoe deze Kagenaars en Westlanders varen. Hoe ze elkaar dwars zitten, proberen te passeren, de jaaglijn in de knoop, een vaarboom gebroken, hoe snel de mast omlaag en omhoog gaat en weer zeil gezet wordt. Deze bootjes doen niets onder voor een skûtsje. Bij een flinke wind gaan ze net zo schuin en snel, alleen ze zijn minder bekend. 

Het publiek kan de wedstrijd het best bekijken langs de Vlaardingsekade (fietspad), De Rijskade (voetpad), de Trekkade (fietspad) en bij de Oude Veiling, Café Vlietzicht of het Jachthuis.

Het schip dat het snelst terug is in Schipluiden is winnaar van de zaterdagprijs. Op zondag wordt er weer een wedstrijd gevaren. De start is dan om 12.00 uur. Nu wordt Café het Jachthuis aan de Foppenplas aangedaan. Ook hier kunt u de schepen weer een halfuur bekijken, alvorens zij het startsein voor de tweede helft van de dag krijgen. Een rondje over de Foppenplas en via de Boonervliet en Vlaardingervaart weer naar Schipluiden waar de finishtoeter zal klinken. Er zullen natuurlijk de nodige protesten van de schippers behandeld moeten worden en uiteindelijk kan een totaal klassement worden opgemaakt. In de tussentijd (om 16.00 uur) kunt u genieten van een sfeervol concert in de historische kerk van Schipluiden. Vox Delflandiae brengt 'The Tempest' van Henry Purcell, muziek bij het toneelstuk 'De Storm' van Shakespeare. Aansluitend is om halfzes is de officiële prijsuitreiking en is de eerste winnaar van de 'Midden-Delfland Race' bekend.

10 mei 2014